Számlám érkezett?

Nem, vírusom!Leveleim olvasása közben találtam a lenti képen megörökített, vírust a számítógépemre telepítő linkkel ellátott e-mailt. Nem nyitottam meg a linket, s Önnek sem javaslom, ha ilyet lát.


S hogy miért?


Vegyük sorra, rengeteg gyanús elem van a levélben, amiből könnyen rájöhetünk, hogy ez nem egy valódi, számlabefizetésre felhívó levél, hanem egy rosszindulatú levélszemét.Nézzük:

1. A tárgy mező: „Szamla.” Nincs benne ékezet, nem túl beszédes, szokatlan.

2. A feladó neve: „T-Telekom”. Van ilyen? Nincs, nem ez a neve annak a cégnek akire asszociálunk.

3. A feladó e-mail címe: „noreply@magyar.net”. Van olyan, hogy magyar.net? Lehet, de gyanús, hogy a magenta színű cégnek nem ez az e-mail cím formátuma.

4. Sárga színű figyelemfelkeltő sorban kijelölve olvasom, hogy az üzenet a SPAM mappában van. Mindig legyünk nagyon körültekintőek azokkal az üzenetekkel, amit a rendszer spam-nek ítél.

5. A levél szövegtörzse az első mondatától az utolsóig tele van helyesírási és nyelvtani hibákkal, ha figyelmesen elolvassuk, gondolhatjuk, hogy ez biztosan nem magyar kéz írása.

6. Az aláírásban/láblécben szereplő szöveg is furcsa „2018 Magyar Nyrt.”

7. Bónusz az én esetemben: az ismert, magenta színű cégcsoportra hajazó levél kapcsán, végig gondolva rájövök, hogy nincs is előfizetésem náluk, ezért számlám sem készülhet a rendszerükben.Ha figyelmetlen lettem volna és ráklikkelek a levélben látható gombra, akkor a számítógépem alapértelmezetten beállított böngészője egy olyan oldalt nyitott volna meg, mely kártékony kódot kezdett volna el futtatni. Ebben az esetben a kártevő egy úgynevezett „betitkosítós”, váltságdíj-követelő vírus lett volna. Ez a rosszindulatú program az összes fájlomat (képek, dokumentumok, táblázatok, stb) számomra elérhetetlenné tette volna, s egy adott összeg megfizetéséért cserébe adta volna csak vissza azokat.Nem voltam figyelmetlen, ezért nem is ért kár, továbbá rendszeres időközönként bizonyos lépéseket teszek azért, hogy adataim mindig biztonságban legyenek, s ha mégis beüt a baj, akkor se érjen nagy meglepetés.


Ezek a megelőző lépések lehetnek:

- rendszeres adatmentés külső adathordozóra, vagy felhős tárhelyre, esetleg mindkettő egyidejű alkalmazása

- rendszeresen ellenőrzöm, hogy a vírusvédelmi rendszerem aktív-e, friss-e

- rendszeresen ellenőrzöm, hogy a különböző keretrendszerek és programok (pl Java, PDF olvasó), vagy böngészők, és maga az operációs rendszerem rendelkezik-e a legfrissebb biztonsági javításokkal, frissítésekkel


Ha mégis beütött a baj Önnél, vagy csak tudni szeretné, hogy megfelelően biztonságos-e a számítógépe akár otthon, akár a cégénél, keresse meg Dósa Gergelyt, az Ön informatikusát!