Az Informatikus, Rendszergazda – A hitvallásom

Amikor halljuk vagy látjuk ezeket a szavakat: informatikus, rendszergazda, akkor ahány féle ember, annyi féle gondolat és érzés alakul ki. Nehéz megfogni, mitől is lesz valaki jó rendszergazda, informatikus, és hogy pontosan miket tud, vagy kell, hogy tudjon megcsinálni.

Rendszergazda, Informatikus, Dósa Gergely

Én sem tudom, hogy mi a pontos definíció, ami mindent lefed, holott már rengeteg cikket és definíciót olvastam el számítógép témakörben. Azt viszont tudom, hogy én mitől érzem magamat informatikusnak, s mi az, amitől más lehetek, mint a többi rendszergazda. Amikor az ügyfeleimmel beszélgetek, igyekszem mindig sok kérdést feltenni, hogy kiderítsem mi a pontos célja, mi az, amit el szeretne érni. Ezután jön csak a szakmai, informatikai rész.

Az én munkám egészen sokszínű; számítógép és notebook javításon keresztül, vezetékes vagy wifi hálózat építésen és javításon keresztül egészen a szerverek telepítésén át, komplex informatikai projekteken keresztül a biztonsági tanácsadásig bezárólag mindent szeretek csinálni. Ezek viszont csupán eszközök, nem célok. Nekem nem az a feladatom, hogy jó rendszergazda módjára az elromlott számítógépet, vagy összeomlott szervert megjavítsam. Nekem az küldetésem, hogy az ügyfelem a saját célját elérje, tehát tudjon dolgozni, az informatikai erőforrásait hibamentesen használhassa.

Ennél fogva az ügyfelem és saját célkitűzésem egy és azonos, az informatika pedig csak egy eszköz ezek elérésében – amit persze tudni kell jól használni -, a jó rendszergazda pedig ebben segít.