Rendszergazda válaszol: Kisvállalati adatbiztonság

Lazaság

Többnyire a cégek nagy része viszonylag lazán kezeli az adattárolást, s nem fektet kellő energiát, hogy adatai biztonságosan legyenek tárolva. Általában a számítógép asztalán, esetleg valamilyen mapparendszerben elhelyezve a saját gépükön tárolják a munkához szükséges fájlokat. Ez a módszer több szempontból is hátrányos lehet.

Ön tudja, hogy mennyit érnek azok a dokumentumok, adatállományok (ideértve minden szerződést, számlát, elektronikus levelet, táblázatot, feljegyzést, stb.) melyeket a cégének informatikai rendszerében tárol?

Erre a kérdésre csak akkor fog választ kapni, ha már megtapasztalta fontos dokumentumainak hiányát – ne jusson el idáig.

A közös munka nehézsége

Tételezzük fel, hogy az irodánkban egy adott témán, dokumentumon több munkatársunknak is egyszerre kell dolgoznia, vagy éppen betegség okán helyettesíteni egy távollevő kollégát. Ilyenkor sok esetben e-mailben kerül elküldésre a kérdéses dokumentum, amin együtt kell dolgozni. A nehéz feladat akkor jön, amikor a különböző helyen eltárolt és különböző készültségi szinten levő állományokat egy véglegessé kell összeollózni. Ez a folyamat rengeteg időt és energiát visz el, arról nem is beszélve, hogy az e-mailezéssel feleslegesen terheljük a levelezőrendszerünket, hálózati kapcsolatunkat.

A hibalehetőségek

Mi történik akkor, hogyha a közös munka véglegesítése során véletlenül elveszítünk egy dokumentumot, kitöröljük, vagy éppen meghibásodik valamelyik rendszerünk, s elveszik a munka gyümölcse?

Minél több kézi folyamatot és többszörös tárolási formát alkalmazunk, annál nagyobb lesz a hibalehetőség előfordulása is.

Az új technológiák

Manapság már annyi kollaborációs megoldás érhető el, mint ahány csillag van az égen. Ezeknek az egyik fő pillére a felhasználói oldalról központosított adattárolás, valamint az úgynevezett deduplikáció alkalmazása. (Deduplikáció: minden ismétlődő, feleslegesen tárolt adat eltávolítása, csak az egyedi elemek megőrzése.)

A felhasználói oldalról központosított adattárolást úgy kell elképzelnünk, hogy minden esetben egy tárterületen (mely adatvesztéstől és sérüléstől védett, biztonságos) helyezzük el a dokumentumainkat, különböző állományainkat. Ez a tárterület beállítható a közös munkára, kollaborációra, azaz elemenként vagy elem-csoportonként, mappánként tudjuk meghatározni, hogy ki férhessen hozzá és mihez.

Ami a biztonságot adó technológia mögött van

Adatainkat egy centralizált tárolás esetében úgy látjuk (legyen szó akár egy felhős, hibrid, vagy lokális módszerről), mintha azok egy fizikai helyen lennének, de ez a valóságban nem így van.

Felhős adattárolás esetében (szolgáltatótól függően) akár 5 különböző kontinensen is lehetnek az adataink, de ebből mi semmit nem veszünk észre.

Hibrid megoldás esetén adataink nem csak a felhőben, de saját szerverünkön is megtalálhatóak.

Lokális módszerek esetében több különböző adattárolón, szerveren kerül szétosztásra minden adatunk anélkül, hogy ebből mi bármit is észrevennénk.

Miért jók az új adattárolási módszerek?

Erre csak akkor fog rájönni, ha Ön is kipróbálja, s megtapasztalja, hogy:

– igény esetén bárhol és bármikor elérheti fájljait

– ha az adott eszköze meghibásodik, vagy ellopják, tönkremegy, fontos adatai mind megmaradnak, nem éri kár

Elérhető ez Önnek is?

Igen, az ilyen megoldások már nem csak a nagyvállalatok, de közép és kisvállalkozások, sőt otthoni igényeket is kielégítő módon, megfizethető áron elérhetőek.

Önnek szüksége van az új technológiákra?

Igen, de nem kell Önnek tudnia, hogyan, s miként derítse fel a gyenge pontokat, vagy tervezzen meg egy biztonságos rendszert. Erre ott vannak az informatikusok. Keressen bizalommal további információkért, kérje felmérésemet és szaktanácsomat!